Seiten

Donnerstag, 30. August 2012

maria-juana II

tot din scrisorile primite cind eram eleva (in '94, '95), cu povestirile telenovelelor:

si bogatii plang in varianta a., cu mult mai multe detalii:

"mariana a locuit un timp cu o fata, patricia, intr-un apartament (inchiriat cred de tatal lui luis alberto). diego a vrut s-o omoare, dar din greseala a omorit-o pe patricia. asta din cauza ca mariana voia sa se marite cu leonardo, arhitectul lui alberto salvatierra. ea a intrerupt vizitele lui luis alberto la apartament, de fapt ei fiindu-i teama de sentimentele ei (inca vii) pentru acesta. luis alberto o iubeste pe mariana si o enerveaza cu o placere sadica pe ester, care e gravida cu diego si arata ca o vaca. luis alberto i-a interzis sa iasa din casa si sa primeasca telefoane, iar ea devine isterica ori de cite ori are ocazia. in noaptea crimei luis alberto era in pat cu irma, pe care a cunoscut-o in barul lui fernando. iti dai seama ce a simtit mariana! desi sint sfatuiti de toti sa nu se pripeasca, mariana si leonardo vor sa se casatoreasca repede. iar ester, innebunita de ingrijorare ca nu are bani sa-l mituiasca pe doctor, fura cifrul de la seiful lui alberto s. atit"

mala mujer in varianta r.h., cu atentie pentru detalii, judecati estetice, ironii :

"in mala mujer lucrurile stau altfel. ximena, (despre care am auzit ca a luat locul III la concursul de frumusete "Miss Univers"), hotarita sa-si razbune sora, isi urmeaza planul cu o precizie admirabila, travestita in angela falcon (fosta ei colega de facultate din New York). Ea va urma, deci, un regim teatral, reusind perfect in tot ce-si va propune. Enigma filmului este cum de n-o recunoaste nimeni: nici chiar taticul sau, don victor, internat in spital in urma unui atac de cord. ximena, alias angela falcon, il viziteaza in fiecare zi, avind grija de el "ca de propriul tata", fapt ce impresioneaza pe toata lumea, de la medic la portarul spitalului, dar mai ales pe baltasar. "

si iar, mala mujer in varianta a., mult mai speedy si concentrata pe action:

"cristina e foarte indragostita de rafael, un student la medicina pe care mama ei nu-l agreeaza deloc. hugo, dimpotriva, e prieten cu el. se pare ca ea a ramas gravida. mama ei e convinsa ca rafael profita de ea pentru a fi prieten cu hugo (scriu in zig-zag pentru ca tremur de frig) si l-a indemnat pe javier sa nu renunte la ea. ei monteaza o piesa de teatru (la care trebuia sa participe si rafael, dar "s-a ciocnit" cu javier), in care cinta si adelina. baltasar a fost parasit de nevasta si de fiul lui, un tip dragut, cei doi au plecat la caracas impreuna cu monica, chiriasa adelinei, de la care baltasar furase tablouri. ximena s-a deghizat in angela falcon, noua secretara a lui mauricio (carmen e la baltasar), planuind sa-l distruga. insa se indragosteste nebuneste de m. si  se inmoaie treptat. in acest timp, la new york se afla o angajata de-a ximenei, care seamana cu ea si joaca rolul de ximena. inainte de a-si da seama ca nu-l poate distruge pe mauricio, angela (ximena) ii strica , pe ascuns, afacerea cu don victor, afacere numita "quinta daniela". mauricio e acuzat de mita, fara ca el sa stie despre ce e vorba. angela face dragoste cu mauricio de mai multe ori, ii marturiseste ca-l iubeste si totul e foarte romantic intre ei. in afara lui leonor, nimeni nu stie cine e angela. s-au ivit si probleme penale cu cea de la new york. atit"

in afara de maiestria povestirii, si desigur, de bucuria nebuna de a reciti scrisorile de atunci (repet, impresionante prin cumintenia lor si prin referintele culturale din ele), punctual la telenovelele povestite aici ma  gindesc cu invidie la cei care au scris scenariile astea atit de complexe...



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen